Blog

Letošní ročník festivalu Meeting Brno byl ohromný. Vznikla neuvěřitelná a mnohdy i neopakovatelná setkání, atmosféra byla skvělá a lidem se program nadmíru líbil. Na tom všem má podíl celá řada lidí, jednomu však patří obzvlášť velký dík. Bez něj by totiž ta největší událost – prezidentská diskuze v zahradě vil Tugendhat a Löw-Beer – nebyla pro tolik návštěvníků vůbec uskutečnitelná. Milan Fiľo se jako Slovák žijící v České republice postavil čelem výzvě podpořit Meeting Brno a umožnil nám všem, aby byl tento okamžik opravdu jedinečný. Jeho holding ECO – INVESTMENT se stal generálním partnerem festivalu pro rok 2023 a mohli jsme se tak společně ptát „Patřímek sobě?“.

Štěstí přeje připraveným! Sepsali jsme proto pro vás informace, bez kterých se člověk sice dost možná obejde, ale s nimiž bude váš festivalový zážitek jistě příjemnější. Podívali jsme se totiž na festivalová místa, jak se za námi dostat, jestli jsme připraveni na rozmary počasí a také vám doporučíme, co si vlastně vzít na sebe. 

Martina Viktorie Kopecká je s festivalem Meeting Brno úzce spjata už od roku 2020, kdy se stala jeho prezidentkou. A protože je to dáma, která kromě své pastorační služby pomáhá lidem s traumaty, napsala pro vás čtenáře blogu Meeting Brno malé zamyšlení o traumatech osobních i těch ve vztahu k víře. Uvařte si kávu nebo dobrý čaj, udělejte si pohodlí a dopřejte si trochu klidu při společném rozjímání.

Žena, která byla jako velvyslankyně v Rakousku bezprostředním svědkem rozdělení Československa. Žena, která se snažila tomuto rozdělení zabránit. Slovenka, která je v České republice jako doma. Socioložka, politička, diplomatka a vynikající herečka. U příležitosti 30. výročí rozdělení Československa jsme si popovídali s Magdou Vášáryovou a odstartovali tak diskuzi o česko-slovenských vztazích na festivalu Meeting Brno.

Autor knižní předlohy oscarového filmu Schindlerův seznam, držitel prestižní Man Bookerovy ceny, sběratel příběhů a šťastný Australan tělem i duší. Brno navštívil Thomas Keneally a Meeting Brno u toho samozřejmě nemohl chybět. Zprostředkovali jsme emotivní setkání mezi ním a Olivií Dabrowskou, která hrála děvčátko, jež se stalo vizuálním symbolem celého Spielbergova filmu. Zorganizovali jsme diskuzi pro veřejnost i pro studenty a doprovázeli jsme jej spolu s Danielem Low-Beerem do Brněnce, kde se část Schindlerova seznamu odehrávala. A protože se Thomas ve svých knihách často věnuje traumatickým událostem, což je téma důležité i pro Meeting Brno, popovídali jsme si s ním o jeho zkušenostech s traumatem.